Dizgi Nasıl Yapılır?
Dizgi yapmak için adobe’nin indesign programını çoğu özellikleriyle birlikte bilmek gerekmektedir. Yapacağımız dizgi işinin kaynağının da ne şekilde elimizde olduğu önemlidir. Dijital’de hazır olarak bulunan metinlerin dizgisini yapmak için metinleri kopyala-yapıştır ile indesign programına almak ve dizgi programları içerisinde harf sitili, harf boyutu, yapılacak kitabın büyüklüğüne göre dizgi yapacağımız alanın büyüklüklerini uygun olarak ayarlamak ve metinleri sayfaya uygun olarak yerleştirmek gibi birçok konuda dikkatli olmak gerekmektedir.

Hız, Kalite, Profesyonellik…
Dizgi yapacağımız metinlerin dijital ortamda olmaması durumunda ise dizgi için metinlerin dijitale yazılması gerekmektedir. Bu noktada dizgi için hızlı bir klavye kullanımı şarttır. Müsvedde ortamında olan metni okuyarak dijitale aktarım hızlı klavye kullanılmaması durumunda dizgi işlemi çok uzun zaman alabilmektedir. Bu da yapılan işin zamanında teslim edilmemesine ve müşteri memnuniyetsizliğine sebebiyet vermektedir. Metinlerin dizgi içinin design programına aktarılması sonrasında ise dizgi için kullanılacak görsellerin çizilmesi varsa sayısal verilerin hazırlanarak dizgi için indesign programına aktarılması gerekmektedir.
Dizgi Programları Nelerdir?
Bir yazıyı Microsoft Word programında düzenlemeye de dizgi diyebiliriz. Basit bir dizgi işi için Word programı yeterli olabilir, ancak çoklu sayfalarda bir dizgi işi yapacaksanız daha profesyonel dizgi programları tercih etmelisiniz.
Birçok dizgi programları bulunmaktadır genel olarak destkop publishing (masaüstü yayıncılık) yazılımı olarak adlandırılan dizgi programlarında quarkxpress programı dizgi yapmak için ihtiyacı karşılamaktaydı ancak adobe’nin çıkartmış olduğu indesign dizgi, mizanpaj ve tasarım programı sonrasında, quarkxpress programına olan talep azalmıştır. Dizgi, mizanpaj ve tasarım için kullanımı ve stabilitesi çok yüksek olan adobe indesign şu an için tek başına dizgi işini yapmak için olmazsa olmaz bir yayıncılık yazılımı diyebiliriz.

İllüstrator Şart Mı?
Masaüstü yayıncılıkta dizgi ve mizanpaj bir bütün olması nedeniyle dizgi işi için olmazsa olmaz programlardan birisi de yine adobe’ye ait olan vektör tabanlı çizim programı illüstratör’dür. Dizgi ve mizanpaj yapmak için indesign ve illüstratör programlarını kullanmak şarttır dersek yanlış söylemiş olmayız. Dizgi ve mizanpaj için kullanılan indesign programı aynı zamanda bir flash animasyon, aynı zamanda bir interaktif iş üretme aracıdır. Dizgi, mizanpaj ve tasarım ana yazılım indesign’dir.
Eğitim Kitaplarında Dizgi…

Dizgi ve Mizanpaj’da özellikle matematik, fizik, kimya kitaplarının dizgi ve mizanpajında, sayısal veriler veya geometrik çizimlerin oluşturulması gerekmektedir. Dizgi için bu sayılar veriler ve matematiksel çizimleri indesign programında da yapılabilmektedir. Ancak profesyonellik ve standart açısından dizgi ve mizanpaj’da sayısal veriler yazılması gerektiğinde MathMagic ve MathType kullanılması gerekmektedir. Dizgi ve mizanpajda sayısal ve geometrik çizimler için ise genel olarak vektörel çizim programı illüstratör kullanılmaktadır.
Dizgi Nedir Yazımızı okumak için tıklayınız.
Mizanpaj ve Tasarım hakkında herşey adlı yazımızı okumak için tıklayın
4 thoughts to “Dizgi Nasıl Yapılır? Dizgi Programları Nelerdir?”
Kitap dizgi si yapiyor musunuz
evet yapıyoruz, detaylı bilgi verebiliriz. 0544 945 09 60 numaramızdan arayarak veya whatsapptan iletişim kurabilirsiniz.
e posta adresimiz [email protected]
Merhaba 40 sayfalık a4 boyutu bir masal kitabi dizgi fiyatı nefir
Merhaba 40 sayfalık a4 boyutu bir masal kitabi dizgi fiyatı nefir